Mandala's

Deze patronen mogen alleen gedownload worden voor eigen gebruik.

Mandala's maken, uitleg en patronen


Eerst een overzicht van alle gebruikte tekeningen:
Let op: wanneer je print, pas dan de print NIET aan aan de pagina.
Je hebt nodig:


Je stofjes. Je kunt restjes gebruiken. Wanneer je voorgeknipte lapjes uit de quiltwinkel gebruikt heb je aan vier lapjes genoeg voor drie verschillende mandala's. Wanneer je op patroon of met kleurverloop wilt knippen, heb je meer nodig. Dat is afhankelijk van de stof die je gebruikt.


Kleurpotloden en kleurplaatjes. Je kunt ze hier downloaden.
Met het inkleuren van de plaatjes begint het ontwerpen. Stofmalletjes om de patronen op de stof over te brengen. Papiermalletjes om de stof om heen te vouwen. In het patroon zijn twee mogelijkheden. Je kunt ze uitknippen, maar kijk goed hoe de delen aan elkaar zitten.
De stofmalletjes kun je op karton plakken en dan uitknippen of je trekt het over op paternoplaat. Zelf knip ik altijd het binnendeel er uit en lamineer het daarna. Nadeel is dat het wat glad is, maar een voordeel is dat je een raampje hebt waardoor je ook het patroon van de stof kunt kiezen. Het randje is de naadtoeslag. Die is bij mij meestal 9 mm, en bij grote patroondelen 10 mm. De naadtoeslag van een kwart inch of 7,5 mm die bij machinewerk gebruikt worden, vind ik te smal.


Met een gewoon potlood teken je om de mal heen op de goede kant van de stof. Door het omvouwen komt de potloodlijn aan de achterkant van het werk terecht.

Je kunt de papiermalletjes uitprinten op normaal printerpapier. Over het algemeen wordt 160 grams papier aangeraden; dat werkt ook fijn voor eenvoudige vormen met stompe hoeken, zoals zeshoekjes en vijfhoekjes. Maar mijn patronen hebben nogal eens scherpe hoeken, en dan werk je veel nauwkeuriger met het tamelijk dunne 80-grams papier.
Ik gebruik niet de normale Engelse papiermethode, waarbij je door het papier heen rijgt om de lapjes vast te zetten, maar de methode van Liesel Niesner. Het wordt Lieseln genoemd en is een doorontwikkeling van de traditionele methode.

Je werkt met klemmetjes; er zijn verschillende soorten en ze zijn te koop in de meeste quiltwinkels:


Met de klemmetjes klem je de stof om de papiermal.De hoekjes vouw je van links naar rechts. Omgekeerd kan ook, maar doe het altijd op dezelfde manier.


Daarna zet je de hoekjes vast met een steekje. Je gaat daarbij helemaal rond de papiermal heen, maar je steekt beslist niet door het papier heen. 


Hierboven zie je het effect.  De draad wordt later niet meer losgehaald. Je hebt de achterkant al afgewerkt.


Dit is het patroondeel dat bij het rode middendeel hoort.


Je vouwt op dezelfde manier de stof om het papier en naait de hoekjes vast. Je ziet dat er een puntje stof uit steekt. Hierboven zie je alle patroondelen voor het middendeel van de mandala. Nu komt het leukste werk, het in elkaar naaien.Zet de delen aan elkaar met een gewoon overhands steekje.
Je kunt gewoon naaigaren gebruiken, maar gebruik wel een goede kwaliteit.


En hier is het middendeel klaar. En alle draadjes kunnen blijven zitten. Het papier kan er later uitgewipt worden.

Het middendeel hierboven is eigenlijk een variatie op het midden dat ik oorspronkelijk getekend had: die met de puntjes.
Het is best een klus om scherpe puntje netjes aan elkaar te krijgen.


Met behulp van deze mal teken je negen patroondelen en je knipt ze uit.Hier zie je dat de naadtoeslag wel royaal is. Maar met een te smalle naadtoeslag kun je niet zo precies naaien.


Er steekt nogal een punt uit, die zal geen problemen opleveren.
Hier liggen alle negen patroondelen bij elkaar. De punten schuiven onder elkaar. Wanneer je de hoekjes van de stof steeds dezelfde kant uit gevouwen hebt, zitten de puntjes elkaar niet in de weg.
Naai met een overhands steekje.
Zelf naai ik altijd van de stompe hoek naar de scherpe punt toe. Daarmee krijg ik tot nu toe het beste resultaat.De puntjes die uitsteken zitten elkaar niet in de weg en vallen mooi over elkaar heen.


Hier zie je de twee variaties van het middendeel. Als je de puntjes rechts te lastig vindt, kun je het linker model maken. En hier zie je dat je ook met licht-donker kunt variëren.

Tweede deel: de tweede en de derde ring:

Nu ga je verder met het maken van onderdelen B voor de volgende ring. Je hebt daarvoor nodig:
Malletjes om het patroondeel inclusief naadtoeslag op het patroon over te brengen. Je vindt het bestand hier.

De papiermallen zien er zo uit:


en die vind je hier.


De papiermallen knip je uit, je tekent de patroondelen op de stof en je knipt die uit:

En je naait ze op dezelfde wijze om het papier heen als hierboven beschreven bij het middendeel. In totaal maak je 9 stuks.Hierboven zie je het schema van onderdeel C. De papiermallen vind je hier
Dit bestand moet je 2 keer afdrukken, want van dit patroondeel passen er geen 9 op de pagina. Na het uitknippen heb je er 10, je houdt er dus eentje over.Omdat dit patroondeel groot is, naai ik de hoekjes apart vast. Anders krijg je van die lange draden aan de achterkant.

Je hebt nu alle onderdelen B en C klaar, en je kunt ze nu rangschikken om te bekijken hoe je mandala wordt. Hieronder laat ik de combinaties van de diverse middendelen zien:


Je kunt nu ook beginnen met het aan elkaar naaien van de onderdelen B en C. Naai ze nog niet aan het middendeel vast.Kijk op je eigen kleurplaatjes hoe je de onderdelen ten opzichte van elkaar neerlegt.
Maar het resultaat ziet er na het naaien aan de voorkant uit zoals hieronder:

En aan de achterkant zie je dit:

Als je goed kijkt, zie je dat de naadtoeslag van deel C iets breder is dan die van deel B. Dit heb ik gedaan omdat van grote patroondelen het papier er nog wel eens uit wil gaan als je aan het naaien bent.En dit zijn al 5 samengestelde delen op een rijtje. Ik heb het patroon van de stof gebruikt en laat dat telkens terugkomen.
Van die puntjes die uitsteken, hoef je je nog even niets aan te trekken.

Derde deel: de buitenring (sterpunten):
De buitenste punten zijn samengesteld uit de delen D1 en D2, beide 9 keer. 

De stofmallen vind je hier.
De knipplaat vind je hier. Deze moet je twee maal printen.Als je stofjes geknipt zijn kun je ze om papier gaan naaien.
Deze patroondelen knip je uit dezelfde stof.Deze puntjes naai je aan de eerder samengenaaide patroondelen op de manier hieronder:Wanneer je dat voor alle negen hebt gedaan, kun je aan het in elkaar naaien van de mandala gaan beginnen.
Deze naaivolgorde is de makkelijkste manier. Aan het midden met een klein hoekje, en daarna naai je een langer stuk, maar dat is een rechte lijn.


Wees attent bij de snijpunten. Als je zorgvuldig geweest bent bij het om papier naaien van de afzonderlijke patroondelen, word je nu beloond. Het past allemaal goed aan elkaar.Het is wel even werken.


Maar dan krijg je ook dit resultaat.

Het kan zijn dat je als je naait last krijgt van "ontsnappend papier". 
Dit is het enige nadeel van deze methode. Je hebt bij grote patroondelen wel eens een extra speldje nodig. Het overkwam me bij het naaien van deze mandala maar een keer.Hierboven wil er eentje uitglippen.


Maar met een speldje blijft het lang genoeg zitten.

Als laatste zet je grote punten aan de buitenrand.
Je vouwt dit niet zoals ik eerder geschreven hebt met alle gevouwen hoeken dezelfde richting uit. Dit is een buitendeel en je vouwt de hoeken zo, dat ze naar het midden van de mandala zullen wijzen.


     

De delen hieronder moeten aan elkaar genaaid worden.Het is even wat passen en meten, de randen moeten in principe even lang zijn, maar omdat in het onderste deel op de foto hierboven twee naden zitten, kan het ook wel eens een heel klein beetje afwijken.Daarom zet ik zelf deze punten met klemmetjes vast en naai ze vanuit het midden naar de beide uiteinden toe. In twee richtingen dus.En dan is dit het resultaat.

Hieronder nog even iets over het afwerken van de achterkant.
Daar heb je het meeste al aan gedaan. De draden blijven er in zitten, dus de omgevouwen hoeken zitten vast. Het scheelt een hoop strijkwerk.
Wel heb je te maken met nog een paar punten die te lang uitsteken.Hier overlappen de puntjes van de hoeken die er als laatste aangezet zijn elkaar. Ik heb ze met een klein steekje vastgezet en er een stukje afgeknipt, zodat ze vrijwel niet meer over de naadtoeslag van het aangrenzende deel heen steken.
Ook van deze puntjes knip ik wat af: Nu blijven de uitsteeksels binnen de naadtoeslag van het lichter gekleurde deel CEn hierboven nog een detail van de overlappende hoekjes. Het wordt nergens te dik.
In het midden van de mandala komen alle punten bij elkaar, maar ik knip er niets van af. De extra dikte van de stofophoping in het midden wordt heel gelijkmatig dunner en later merk je er niets meer van. Als je puntjes afknipt, wordt de overgang abrupter.Hieronder nog een foto van de achterkant. Het papier heb ik er op het allerlaatst pas uitgehaald. Dit is zo gebeurd, want je hebt er niet door heen genaaid. De mandala is nu klaar om verder verwerkt te worden.

Voor de verdere verwerking kun je de mandala appliqueren op een ondergrond en daarna tot quilt of kussenhoes verwerken.
Het is dan wel handiger om hem ook in het midden met wat steken op de ondergrond vast te zetten. De doorsnee van ongeveer 40 cm is te groot om hem alleen aan de randen vast te naaien. 
Mijn mandala's blijven losse objecten en ik werk ze zo af:Hier ligt de mandala op de vulling. Ik heb hier hele dunne synthetische vulling gebruikt uit de quiltwinkel.

Rijg de mandala en de vulling op elkaar met een afstekende kleur garen en met grote steken, maar niet te ver van elkaar.Knip nu de randenvan de vulling voorzichtig weg met een schaar.Naai met een overhandse steek de vulling aan de omgevouwen randjes van je mandala. Steek niet door de mandala heen. Deze draden worden niet verwijderd en ze mogen aan de voorkant niet zichtbaar zijn.Als je hiermee klaar bent, zitten je twee lagen aan de randen definitief vast. De rijgdraden om de lagen tijdelijk op elkaar te houden laat je voorlopig zitten.Hierboven zie je hoe de mandala met de goede kant op de goede kant van de achtergrondstof wordt gelegd. Speld het geheel vast. Rijgen is nu niet nodig.Ik heb hier de achtergrondstof uitgeknipt ongeveer 1 cm vanaf de rand. Naai ook dit vast met een overhandse steekAan de achterkant ziet dat er uit als hier boven.Naai niet alles vast. Er moet een hoekje open blijven om het werk te kunnen keren.Knip de binnenhoekjes in tot ongeveer de naad.Als je het werk gekeerd hebt, zitten de beide goede kanten buiten. Naai de laatste hoek dicht en dan zie je het resultaat hierboven.
Er zitten twee lagen op elkaar, de bovenlaag en de vulling. Voor je gaat doorstikken, moet je ook de achterkant aan het geheel vastzetten. Je kunt nog een keer rijgen, maar spelden gaat ook goed.

En dan nu het quilten. Dat kan op verschillende manieren. Handquilters kunnen er iets moois van maken.
Bij de felgekleurde printjes die ik meestal gebruik, voegt met de hand quilten niet zoveel toe.
Omdat mijn mandala's altijd behoorlijk contrastrijk zijn, is doorstikken in de naad voldoende. En ik doe dat gewoon met de naaimachine. Het kan met een gewone huishoudmachine die rechte steken maakt.Je ziet ook dat ik heb geregen (voor laag 1 en 2)  EN gespeld (voor laag 3).
Kies zelf in welke volgorde je de naden stikt.
Hieronder kun je zien hoe mijn stikwerk er aan de achterkant uitziet.

Dit is na één naaironde. En als je dat drie keer doet, ziet je werk er aan de achterkant uit zoals hieronder:Nu herken je de kleurplaatjes ook weer. Het zijn dezelfde lijnen.
Draai hem maar eens om. Dit was ook de bedoeling.
Je kunt een mandala als deze als wandversiering gebruiken op een kale deur. Ook is hij geschikt als kleine placemat.En ik had hem in gedachten voor mijn kerstversiering.

Ik wens iedereen veel plezier met mijn patroon.
Het kan zijn dat je tot nu toe andere methoden hebt gebruikt.
Als je daar goede resultaten mee krijgt: vooral blijven gebruiken.
Mijn methode is een van de velen, maar ik gebruik hem al vijf jaar en ik vind hem prettig.


15 opmerkingen:

 1. heel hartelijk bedankt voor de geweldig goede uitleg! Ik ben bijna klaar met mijn geborduurde hexagons, maar mijn handen jeuken om al met deze mandala te beginnen.
  Groeten Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een geweldig patroon en vooral je uitleg is zo duidelijk datr je
  gelijk aan de slag kan
  bravo kom je niet vaak tegen
  een nieuwe lezer

  groet gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn complimenten!
  Wat een prachtig patroon heb je ontworpen.
  De uitleg is helemaal super!
  Wat enorm veel werk heb je erin gestopt om dit zo allemaal uit te leggen.
  Bedankt!!!
  groetjes, Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben helemaal weg van dit soort patronen en ik vind je uitleg geweldig.
  Bedankt dat je dit met ons wilt delen en ik hoop ooit een werkstuk hiervan op mijn blog te plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. liebe Dorothea,
  vielen Dank für den Hinweis und das Muster!
  lg Veri

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een schitterend patroon! Ik kocht stof en kreeg het patroon erbij. Daarop staat dat ik het patroon een keer moet vergroten naar A3.
  Dat heb ik gedaan, maar het lijkt me te klein.
  Zou ik mogen weten wat de breedte is van deze mooie placemat , in centimeters? Dan weet ik dat ik genoeg stof heb.
  Alvast bedankt,
  groet,
  Aletta

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het antwoord heb ik al uitgevogeld. De placemat is zo'n 40 cm. En niet A3, dat klopt niet.
   Ik ga aan de slag met dit mooie werkje!!

   Verwijderen
  2. Dit patroon wordt niet meegeleverd bij stof. Het is uitsluitend hier gratis te downloaden. Wie het in geprinte vorm verstrekt, is illegaal bezig en schendt het copyright.
   Dorothea

   Verwijderen
 7. Preciosa me gusta mucho y me ha ayudado a realizarla. Muchas gracias Dorothea.
  Saludos desde Valencia (España)
  Chari

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo!

  Wunderbares Liesel-Muster! Danke dafür! Kann man die Mandalas auch zu einer Decke zusammensetzen? Wenn ja, wie geht das?

  Liebe Grüße
  Allysonn

  (Hello!
  It's a wonderfull pattern! Thanks for this! Is it possible to connect the mandalas for a complete quilt? If possible, how it's done?

  Best regards
  Allysonn

  BeantwoordenVerwijderen
 9. It is not possible to connect the mandala's, they don't tessellate. If you want to make a quilt, you could applicate them on a large piece of fabric.
  Benutzen sie bitte die kleine Zeichnungen, schneide sie aus und versuche sie zu positionieren.
  Basis dieses Musters ist eine Neunecke.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig! Zeer duidelijke uitleg. In de jaren '80 waren quilt mandala's ook een tijdje populair. Grappig dat dat zo nu en dan weer terugkomt. Een mix van mandala's en zentengle is mijn volgende project. Deze site komt zeker in mijn favorieten lijst!

  BeantwoordenVerwijderen