vrijdag 27 mei 2016

Naaien op een ondergrond

In een poging mijn vaardigheden uit te breiden, heb ik me gewaagd aan het foundation paper piecing, met de naaimachine. Een jaar of twaalf geleden had ik het ook al eens een keer gedaan, maar de ontdekking van het lieseln heeft jarenlang alle andere technieken op de achtergrond geplaatst.
Het patroon van dit spook is van Julia Eigenbrodt en ik heb het gedownload op Craftsy.
Ik vond het naaien op papier veel moeilijker dan naaien om papier.
En concentratie achter de naaimachine vergt een andere energie dan met de hand naaien op de bank in de luie hoek van de woonkamer.

Wie wat bewaart, die heeft wat. Wie veel bewaart, heeft heel veel.
Vorige week heb ik wat van mijn werkjes weggegeven.
Mijn mandalavriendinnen mochten uitzoeken.Deze is meegegaan naar Hannie, zij houdt van blauw.Deze ging mee met Anneke.
En er was nog een Anneke, zij koos er twee uit.

Maar om even terug te komen op het naaien met de naaimachine:
het is tijd om de voorraad zomerkleren op peil te brengen.
Ik ben niet zo'n heel goede naaister. Ik heb nooit les gehad, autodidact heet dat.En elk jaar naai ik me een nieuwe soepjurk.

Bij het patronen overtrekken is het belangrijk dat het patroonpapier niet verschuift ten opzichte van het patronenblad. Daar zijn handige hulpmiddeltjes voor. Die heb ik niet.
Maar ik heb nog een spelletje uit de souvenirwinkel op Texel. Deze schapen houden het papier op zijn plaats.
En als dan het patroon getekend is, speel je boter, kaas en eieren.

donderdag 19 mei 2016

Terug naar de basis

In 2007 startte ik met lieseln, en mijn eerste twee werkjes bleven als top in de kast liggen. Daar zijn ze dit voorjaar uitgekomen.
Want die twee eerste vijfhoekprojectjes kwamen weer in beeld toen ik enige tijd geleden mijn "aquarium" van vijfhoekjes had gemaakt.Dit was mijn eerste, en die is nu af.Een paar milimeter van de naad doorgestikt met garen dat in kleur verloopt.
Mijn doorstikwerk heb ik tot nu toe altijd met de machine gedaan.En de rand hoeft niet recht te zijn.Op de foto hierboven zie je het verschil in grootte. De vijfhoekjes rechts hebben een kantlengte van 2 cm, links 4 cm.Dit was mijn tweede vijfhoekjesproject. De richting van de afzonderlijke delen is schuin.

Verder heb ik de afgelopen periode niet zo veel afgekregen. Dit was de reden, we zijn een paar weken weg geweest. Ik had wel naaiwerk meegenomen, er ook wel wat aan gedaan maar niet fanatiek.


Dit is een van mijn vakantiefoto's, gemaakt bij het Emsland Moormuseum.


En deze ook: een detail van een wel erg roestige motorlocomotief.
Dit is toch wel wat ruiger dan mijn brave patchwork.