donderdag 31 maart 2016

Het einde van maart

Het was weer een productieve maand. Er zijn dingen afgekomen, voortgezet en begonnen.


Van de blokken uit het Katja Marek boek heb ik weer vier zeshoeken gemaakt.


Er zijn er nu twaalf. Ze worden nog niet aan elkaar gezet, want het is leuk om er mee te spelen. En het is de bedoeling om er nog wat bij te maken. Voor mij is dit vooral bedoeld als leerproces. Met name het quilten met de hand valt me nog niet mee. Maar het project was ook bedoeld om dat wat verder te ontwikkelen.
Ik heb er wel plezier in. Vroeger vond ik "die steekjes" bij handquilten helemaal niet mooi. Nu geniet ik van het "borduren maar dan anders".
Er zijn weer drie nieuwe Tula Pink blokken.  Het zijn blok 8, 9 en 11 uit het boek over de citysampler. Blok 10  had ik per abuis overgeslagen. Die komt dus nog.

En dan was er nog die leuke cursus


Spelen met Sue Spargo garens. Over mijn avonturen met nieuwe garens schrijf ik een volgende keer.


Maar ik heb wel geleerd om Franse knoopjes te maken.

En geen nieuwe patronen vandaag. Bij alle patronen die ik wel wil tekenen, bedenk ik ook altijd: "Maak het eerst maar eens".
En daar ga ik nu maar even mee verder.
zondag 27 maart 2016

Pasen 2016

Twee weken geleden zat ik in de trein van Zwolle naar Groningen.
Ik had niets te lezen meegenomen en ik staarde naar mijn tas.Op die tas krijg ik vaak commentaar: vooral vanwege het gebruikte mierenstofje. Naar het patroon wordt nooit gekeken.
Ik tekende het ooit toen ik op een site kwam waar uitgelegd werd hoe je zelf tessellations kunt tekenen. Die site kan ik ook na langdurig zoekwerk niet meer terugvinden, er zijn ook duizenden sites over wiskundige patronen en dergelijke.En toen zag ik opeens het ei.En dat ei ging ik maken. Ik had gelukkig nog een paar tekenbestanden bewaard, de malletjes moest ik opnieuw maken.In viervoud en gespiegeld, want het ei is niet symmetrisch.Het is bruikbaar onder een koffiekopje.

Ik heb elk ei gevoerd, en ze daarna twee aan twee gebruikt om er een klein tasje van te maken. Een klein ritsje er in en het kan ook nog dicht.
Ze waren voor mijn beide kleinkinderen. Of die er blij mee waren?
Vooral met de kleine stroopwafeltjes die er in zaten!
Het is natuurlijk te laat om deze paaseieren nog te maken voor dit jaar. Maar voor wie interesse heeft in dit patroon heb ik de patronen hier neergezet. Ook aan kleurplaatjes heb ik gedacht. En die kun je ook twee aan twee tegen elkaar aanplakken.


woensdag 16 maart 2016

Liesels Fünfecke in mijn aquarium

Al zo lang ik het boek "Liesels Fünfecke" heb, wilde ik iets doen met de vissen. Vijf vijfhoekjes samen, hoe simpel kan het zijn.De vissen in dit aquarium zijn niet zo ingewikkeld als die van Liesel Niesner. Mijn "konijntjesvis" bestaat uit vijf vijfhoekjes.
Liesel Niesner heeft in haar "Wasserballett" (2003, in het boek op pagina 70) meer verschillende vissen gemaakt: grotere vissen, ook met ruitjes er in. Daarnaast ook nog krabben en schelpen. 
Omdat mijn quiltje een poppendekentje wordt, heb ik het eenvoudiger gehouden.

Ik heb wel iets met vissen. Een paar keer heb ik een aquarium gehad en daar beleefde ik veel plezier aan.
Ik heb ook wel eens vissen geborduurd. 
De kleine vijfhoekvissen heb ik in 3D gemaakt.
En vorig jaar nog de vissen (met ruitjes) zoals in het boekje van Hilde Klatt. Overigens waren die in het boekje ook genaaid door Liesel.Deze zijn van mij en die moeten nog wat verder versierd worden.En deze zijn gelaserd en die moeten nog een verfje krijgen.

Maar om terug te komen op mijn patchworkje:
241 stukjes, de kantlengte van elk van de vier lange zijden van het vijfhoekje is 2 cm. Voor het quilten heb ik gekozen voor lichtblauw verlopend garen. 

De eerste die overigens mijn genaaide aquarium heeft gezien, was Liesel Niesner. Ik kreeg een fantastisch compliment en zij schreef dat ze zich herinnerde hoeveel plezier zij zelf aan het naaien had gehad.
En daar gaat het natuurlijk ook om. Het plezier van het naaien.

En voor wie ook graag een vijfhoekjesontwerp wil maken, staan hieronder nog een paar schemaatjes.Een lege. De rand is gemaakt van halve vijfhoekjes.

En hieronder nog een paar probeersels:

Eerlijk gezegd heb ik deze keer geen kleurplaatjes in pdf-formaat.
Deze bitmaps heb ik ingekleurd op een Windowscomputer in Paint.

dinsdag 15 maart 2016

Borromeaanse ringen 2

Kijk eens: 
dit is de nieuwe profielfoto van het Quiltersgilde op Facebook.

En deze maakte ik drie jaar geleden. Het patroon was de toegift bij de cursus "60 graden" die ik bij het Cordiatelier gaf. 
Deze hierboven is gemaakt door een Amerikaanse mevrouw.Dit is de mijne. Ook uit 2013 en ook gebruikt bij 
de cursus "60 graden".
Dit zijn recente voorbeelden.

Er staan in dit weblog aardig wat gratis patronen. Wanneer je iets leuk vindt om na te maken en je vindt er geen patroon van, vraag het dan even. Mijn e-mailadres staat bij mijn profiel.

zondag 6 maart 2016

Bijzondere zeshoek

In mijn vorige bericht had ik al aangekondigd dat ik het patroon van een van de poppendekentjes zou publiceren. Daar hoort wat uitleg bij.
De basis is de zeshoek hierboven. Anders dan de veel gebruikte hexagons waarvan alle hoeken 120 graden zijn, heeft deze zeshoek verschillende hoeken: drie van 90 graden en drie van 150 graden.
Die passen weer heel anders in elkaar. Deze vorm gaat al eeuwen mee, ik ben er ook niet origineel mee. Maar ik noem het een bijzondere zeshoek.Hierboven zijn ze door elkaar getekend, een oud Arabisch patroon.


Dat resulteerde eerder in de quilt hierboven.


Hierboven zijn de vormen op verschillende manieren gebruikt.
Ik had al langer plannen om er weer mee te gaan naaien.En de poppendeken-challenge was een goede aanleiding.

In een regelmatige twaalfhoek zijn de hoeken steeds 150 graden. Er passen dan ook twaalf van deze zeshoeken in een cirkelvorm aan elkaar.Maar er blijft een grote ster over in het midden, en die moet je natuurlijk opvullen. Dat kan op verschillende manieren.Met twaalf punten, maar het is lastig om dat netjes te krijgen.Maar krijg je het niet netjes, dan kun je er weer zo'n zeshoek overheen plaatsen. Dat heb ik bij het poppendekentje gedaan.Maar zelf vind ik deze het leukst. Je gebruikt nog vier van dezelfde zeshoeken en verder driehoekjes en ruitjes.Hieronder zie je hoe je de verschillende delen aan elkaar kunt naaien tot een cirkel.
Het poppenquiltje had behalve die eerste cirkel ook een buitenrand.


Hierboven het schema, zonder midden.

Ik heb de patronen hiervan op de pagina "losse patronen" gezet. Klik hier.
Ik heb zelf de stofmallen gewoon op karton geplakt en daar langs op de stof getekend.

Wanneer je liever een mooi acrylsjabloon wilt hebben, zijn ze te koop bij Paperpieces.com. Klik hier. Het gaat daarbij wel om een ander formaat. Bij mij zijn de kantlengtes ongeveer 1 inch. Bij Paperpieces minimaal 1,25 inch. Je moet dan ook hun papiersjablonen gebruiken, want de mijne passen dan niet.