maandag 18 januari 2016

Blue Monday 2016

Het is mij in het geheel niet duidelijk waarom de middelste maandag in januari een meer dan gemiddelde depressieve dag zou zijn. Ik heb zelden een slecht humeur, en vandaag ook niet.


Mijn kubus van 10 cm is gisteravond afgekomen.


Dit is zijn andere kant.Deze twee vierkanten zijn er nog bijgekomen. De zeshoekjes spreken voor zich. Het onderste vierkant heeft een wat minder voor de hand liggende verdeling.

Voor ik de laatste hand legde aan de kubus, maakte ik weer een sok af. 


Zijn tweelingbroertje is nog in de maak.

Omdat ik me bij het naaien altijd beperk tot het naaien om papier, en alleen quilt in de naad met de naaimachine, raak ik een heleboel handigheid kwijt.
Ik heb me voorgenomen daar de komende maanden wat aan te gaan doen. Ik ga me bijspijkeren in het blokken naaien en quilten met de naaimachine en in het quilten met de hand bij mijn handnaaiprojecten.


Met het nieuwe project van Katja Marek (zie hier ) word ik op mijn wenken bediend.


Van deze stof kan ik toch leuke patronen leggen:


Fussy cut wordt het genoemd wanneer je rekening houdt met het patroon. De methode stond al in het eerste patchworkboekje dat ik kreeg rond 1974.

Het is de bedoeling dat elke zeshoek "ingelijst" wordt in een rand. Die wordt dan weer doorgeregen. De achterkant is dan meteen afgewerkt.


Over het quiltwerk ben ik niet heel erg enthousiast, maar ik wou toch wat leren?

Wat betreft het leren maken van blokken op de naaimachine ben ik minder ver gekomen. Het kiezen van de stof was niet zo'n probleem, ik heb nog wat westfalenstoffen liggen en die lijken heel geschikt. Het uitzoeken van blokken is ook niet zo moeilijk, ik heb het boekje van Tula Pink.
Maar dan komt het: stof snijden met het rolmes (jaren niet gedaan), naaien op de naaimachine (die weet niet wat hem overkomt).


Niet geheel volgens het boekje gedaan, maar het effect is hetzelfde.

Na de verhuizing vorig jaar was onze woonkamer (twee keer zo groot als in het vorige huis) nog wel wat kaal. We kochten een grote kamerplant en die had natuurlijk ook een sierpot nodig.
Maar het werd buiten heel erg glad, en ik kon er niet op uit.
Toen heb ik een sierpot gehaakt.


Hij is niet waterdicht, maar dat is niet erg. Vanwege allergieën van een van ons is deze plant niet echt. Water hoeft hij niet te hebben.
En Blue Monday? Mijn dagen hebben alle kleuren.

vrijdag 8 januari 2016

Een groter blok

Het naaien aan blokken bleek leuker dan ik dacht. En na twee versies van het blokkenspel bleek ik ook nog wel toepassingen te weten voor een schuimrubberblok van 10x10x10 cm.


Patchworkblokken van 10x10 cm waren zo gemaakt. Al eerder gebruikte patronen heb ik verkleind.

Er moeten er nog twee bijgemaakt worden. Het zijn maar kleine werkjes, met Kerstmis heb ik zitten naaien tijdens de momenten dat we geen afspraken hadden.Hier zijn ze met zijn vieren bij elkaar.


De kleine patchworkjes versier ik verder niet. Ze worden op het blok aan elkaar genaaid. Ik laat het geheel nog wel zien als het klaar is.

In december heb ik ook nog wel aan lasersnijden gedaan.


Vogels en vissen, vrij naar Escher.


Ik ben ze eerder al eens aan het borduren geweest.

We hadden de afgelopen periode geen witte kerst. Daar heb ik zelf wat aan gedaan.


Dit patroon komt uit het boekje "Zauberhafte Lieseleien" van Hilde Klatt. 


En dat werd dit sneeuwvrouwtje.