dinsdag 20 oktober 2015

Lasersnijden

Zo'n enkele keer laat ik anderen meekijken met wat ik maak en hoe ik dat doe, en dan geef ik een workshop. Daarvoor heb ik altijd van alles nodig: stapels papier, meestal een cd-rom en natuurlijk de malletjes om op de stof te tekenen. Omdat ik niet altijd met standaardpatronen werk, moet ik ze zelf tekenen en uitknippen. Van  het uitknippen van paternoplaat krijg ik zere handen. Ik dacht slim te zijn en heb geprobeerd ze te laseren. Dus naar het Fablab, want daar staat de lasersnijder.


Nee, aan de hulp die ik kreeg lag het niet, die was prima. Aan het apparaat ook niet, de lijnen zijn perfect. Maar paternoplaat is niet geschikt. Van te voren had ik gezocht naar de samenstelling, maar die heb ik niet kunnen vinden.
En zo kwam het eruit, vieze randen, brandplekken en de mallen stinken nog steeds.
Ja, een teleurstelling, maar niet zo heel groot. Binnenkort test ik andere materialen en ik heb mezelf getroost met een ander project.


Mijn projecten zijn net vervolgverhalen, meestal snel begonnen, onderweg komt er van alles bij, en het duurt lang voor er een eind aan komt. En dit zijn weer de nieuwe vijfhoekjes waar ik hier al eerder over schreef.
Maar nu zijn ze uitgesneden in triplex.


Omdat het leuk is.


Ze zijn wat kleiner dan de stoffen soortgenoten.
Maar het kan nog veel kleiner.
Al een aantal jaren geleden bedacht ik een "tegelpatroon", het staat hier nog beschreven en de patronen zijn er ook nog.


Ook weer zo'n vervolgverhaal. En dit figuur leent zich ook wel voor het lasersnijden.


Ik heb er 65, daar kan ik nog leuke puzzels mee leggen.


En die zijn dus wel erg veel kleiner dan hun voorbeeld.
Maar ik heb ook nog wel naaiwerk gedaan.


Van dit bloemige lapje heb ik nieuwe onderdelen gemaakt. Nog steeds penrose, darts en kites.


Hier alleen de vliegers. 

En de pijlen heb ik niet apart gefotografeerd.
En verder?


Nog steeds lekker aan het naaien, en wie goed kijkt, ziet op deze laatste foto rechts onder een malletje van paternoplaat. Niet gelaserd, maar met de schaar uitgeknipt. Lekker schoon gebleven.

dinsdag 6 oktober 2015

Kleine projectjes

Grote dekens naai ik eigenlijk nooit.
Meestal maak ik kleinere projecten, klein genoeg om niet ongeduldig te worden, en groot genoeg om een patroon op uit te proberen. Ik hou vooral van de kleine uitdagingen. Er ligt hier ook altijd veel onderhanden werk.Kleine dekens zijn leuk, de poppen liggen er warm onder.  Voor dit kleine quiltje vond ik inspiratie op het parkeerterrein in Maribo. Ik had het een jaar of twee geleden al eens getekend, en nu is het eindelijk een keer afgemaakt.
Hier is het nog eens een keer.De kinderen die hier met de poppen spelen vonden het dekentje niet zo leuk vanwege de mieren in de rand. "Op de achterkant zitten de vogels, die eten de mieren wel op!", en toen was het wel goed. Het patroon is nog altijd te downloaden op de pagina "losse patronen".Toen de gehaakte zomerdeken waarover ik eerder schreef, klaar was, was toevallig mijn smartphone aan het eind van zijn leven.
Een nieuwe dan maar, en dan ook maar een nieuw hoesje.En hoesjes kun je laten maken met je eigen foto er op.De kleuren op de deken zijn helderder. De hoesjesprinter kon dat waarschijnlijk niet aan. Maar hij valt op. Dat laatste is wel belangrijk. Ik kan hem altijd vinden. Van Penrose moet ik nog weer even afbouwen. Er zijn nog wat patroondeeltjes over, en daar kan ik leuke versiering van maken voor in huis. In november zal ik het patroon publiceren. Ik zie er zelf wel kerststerren in!

En elk jaar roepen mijn mandala's
Ik heb nog steeds wel wat van die flower-power stof, en het op patroon uitzoeken is heel erg leuk. 
Je houdt als stof wel een soort gatenkaas over, en het is dan niet altijd meer mogelijk om 9 dezelfde patroondelen te vinden. Maar in drieën verdeeld is weer eens wat anders.En het verdelen van het middenstuk in kleinere delen is ook een optie. Zie voor de patronen de Mandala-pagina.En zoekend naar mogelijkheden vind je dan allerlei moois.Behalve de middendelen zijn deze mandala's nog niet genaaid. Ik kan nog niet kiezen.Pentagon 15 vordert ook al.Nee, nog niet in elkaar. Eerst heb ik 96 onregelmatige vijfhoekjes omgenaaid. De ene helft linksom, de andere helft rechtsom. Maar het vordert.

En zo is er nog veel meer, maar dat is voor een andere keer. Voor elk humeur, voor elk weer, voor elke dag van de week heb ik wel wat te doen. En soms komt er iets af.