maandag 17 maart 2014

Dekens heb je nooit genoeg


Nee, dit is geen bord met spaghetti, dit zijn de ongeveer driehonderd draadjes die ik afgeknipt heb na het afhechten van de deken die ik aan het haken was.
Hoewel ik me gedurende bepaalde periodes fanatiek bezig houd met patchwork en quilt, heb ik nog maar twee keer eerder een deken gemaakt.De eerste was deze, gemaakt begin 2009, volgens de hidden wells methode. Daarover is op internet voldoende te vinden. Maar het komt er op neer dat je stroken aan elkaar zet, dan schuin doorsnijdt en daarna de stukken weer aan elkaar naait, maar niet op de plaats waar ze eerst zaten.Hierboven is hij in aanbouw.
Deze deken voldoet nog prima, ligt vaak op de bank, soms met iemand eronder.Hier is de deken een "tent" en mijn tweejarig oppaskind zit er onder.


De volgende deken maakte ik begin 2011, hier zie je alleen de top.
Deze maakte ik net als de eerste machinaal. Het patroon is de zogenaamde "disappearing ninepatch", ook op internet te vinden.
Dit werd een speeldeken voor mijn oudste kleinkind. De top is op een lap fleece genaaid. 
En poppendekens dan? Ja, bijna elk kleine projectje belandt als het klaar is in het poppenbed waar een paar keer per week fanatiek mee gespeeld wordt. Maar die dekentjes zijn niet zo groot.

Van een trui die ik een paar jaar geleden gebreid heb, had ik nog garen over. Op Ravelry zijn eindeloos veel patronen te vinden voor dekens. Ik had al een paar haakpatronen op het oog, maar durfde in eerste instantie nog niet te beginnen. Maar het simpele feit dat een van die patronen op het ogenblik in het Nederlands vertaald wordt en door veel mensen gemaakt wordt in een crochet along, trok me over de drempel. Niet dat ik zin had in een dergelijke constructie, nee, ik wou gewoon op korte termijn van het garen af.
En die drempel was helemaal niet nodig geweest. Ik heb al leren haken toen ik zeven jaar was, en ik ben nooit meer gestopt. Maar tussenpozen waren er wel. 
Nu, het haken van een deken is geen levenswerk, het is zo gepiept. Elke avond een randje, of soms twee; overdag heb ik er geen tijd voor. Haken is wat grover met middeldik garen, het gaat lekker snel.Het was een goede oefening om een project niet alleen te beginnen, maar ook af te maken. Want zoals zovelen heb ik ook genoeg ufo's.

Het randje bestaat uit twee kleuren, groen en blauw. Want de opzet is geslaagd, ik heb mijn reservegaren opgemaakt. Het groene is helemaal op, het blauwe op een draadje na.
Hij is direct in gebruik genomen.