zondag 28 juli 2013

Het parkeerterrein in Maribo

Onlangs waren we op vakantie in Denemarken en Zweden.
Onze eerste pleisterplaats was Maribo in Denemarken.
Op het parkeerterrein had ik beet: spannend plaveisel.
Het waren industrieel vervaardigde betonstenen, maar de vorm was leuk: tessellations van beton.Zoiets kun je natuurlijk niet naaien, dacht ik. Maar elke vakantie fotografeer ik straatstenen. En deze keer was ik vast van plan het raadsel van die vormen op te lossen.
Het bleek niet zo moeilijk, en er bleek nog een naaibaar patroon van gemaakt te kunnen worden.Dit is de basis en die kon zo nog niet gelieseld worden, maar in vieren gedeeld wel.
Ik heb papiermalletjes gemaakt. Het is maar één vorm die je draait ten opzichte van de andere drie.Het kan linksom of rechtsom, naar eigen keuze. Op de papiermallen heb ik aan een kant een spiraalpatroon zitten. Daardoor spiegel je hem niet per ongeluk. De onderdelen zijn namelijk onregelmatig en  niet symmetrisch.Zo ziet een tegel er uit. Als je er drie aan elkaar maakt met een hoek, herken je het parkeerterrein in Maribo.Ik heb er twee tot nu toe. Als ik er twaalf zo maak, heb ik een leuke basis voor een dekentje voor het poppenbed waar mijn oppaskind van bijna twee jaar zo graag mee speelt.En zo heb ik mijn eigen vakantiesouvenir gemaakt.
Voor liefhebbers heb ik het patroon hier neergezet.


maandag 22 juli 2013

Slappe tassen

Vorig jaar had ik een opvouwbare tas nodig. Ik vond leuke stof met volkswagenbussen er op en zo maakte ik deze:Nou kan ik netjes naaien met de hand, zo gauw ik met de machine werk, is het wat slordiger. Voor een tas niet erg.
Ik maakte er drie, eentje voor mijn lief, eentje voor mezelf en eentje voor degene die op ons huis had gepast toen we met vakantie waren. Ik had er succes mee, vooral vanwege het retromotief.
Dit jaar besloot ik om nog meer tassen te naaien. Ze zijn handig om spullen mee te nemen als we met de caravan weggaan.
Toen de vakantie daar was, had ik die tassen nog niet af.
Maar nu, met dit warme weer is het best lekker om in een koel huis te gaan zitten naaien. En zo'n tas is eigenlijk zo af.
De stoffen van de tassen hieronder zijn van het Zweedse woonwarenhuis, waar ik maar vijf kilometer voor hoef te fietsen. Volgend jaar mogen ze mee op vakantie.
Maar de leukste om te maken was toch mijn elandentas.
We waren in Zweden de afgelopen periode en daar ontdekten we een stoffenwinkel. Daar was genoeg quiltstof te koop, maar die kan ik hier ook wel kopen. 
Als souvenir kocht ik stof met elanden. En daar heb ik weer een tas van gemaakt. Deze is al weer voor degene die op ons huis heeft gepast toen we weg waren. Want de tas met de volkswagenbusjes is hem ontfutseld. Daarom zit er nu een labeltje in met zijn naam.
En die stof met die busjes? Ik heb dezelfde stof bijbesteld, genoeg voor wel twaalf tassen.