vrijdag 31 mei 2013

Strijken

Nee, ik ga het niet hebben over het strijken van overhemden en broeken, maar wel over het strijken van lapjes.
Hier had ik er wel eens over geschreven, ik wist toen niet meer wanneer ik de cursus bandjes vlechten (meshwork) had gedaan. Achteraf heb ik gevonden dat dat in de herfst in 2004 was. Na die cursus is in de jaren daarna privé heel veel gebeurd, en ik wist helemaal niet meer hoe je die bandjes moest maken en hoe je ze in moest vlechten. Ik was het helemaal kwijt.
Dat was jammer, want het is een leuke techniek met spannende resultaten. Bij Ineke ben ik op herhaling gegaan en met succes. Ik weet nu weer hoe het moet.
Voorlopig heb ik deze resultaten:Leuk is dat, om patchwork niet te naaien, maar te strijken.vrijdag 24 mei 2013

Glazen potjes

Van januari tot ergens in maart zag ik ze wel in de winkels. Glazen potjes met bolletjes er in. Soms nam ik er eentje mee bij de boodschappen. Alvast het voorjaar in huis.
En als de bloemen dan uitgebloeid zijn en de potjes weer leeg, belanden die uiteindelijk bij de kringloopwinkel, waar dan wel iemand komt die ze kan gebruiken.
Maar ik heb nu een nieuwe toepassing: De bloemen in wording. Normaal heb ik wel een aantal projecten tegelijk onder handen. Maar als ik de onderdelen gesorteerd in mijn glazen potten in de buurt van de vensterbank zet, blijven ze in het zicht en loopt het aantal projecten niet uit de hand.Grijpklaar om verwerkt te worden.Hier zat in februari een witte hyacint in. En hier een paarse.En dit was een grotere pot met narcissen. 

En nu maar zien of ik weer bloemen kan laten bloeien van deze onderdeeltjes. Ik schiet weer lekker op.En de echte bloemen? Daar ga ik voor naar buiten.


donderdag 2 mei 2013

BlackworkRond de eeuwwisseling kreeg ik het boek "Schwarzstickerei". Ik was al eerder bezig geweest met blackwork, maar de patronen die je in die tijd zag, vond ik tamelijk ouderwets aandoen. 
Het Duitse boek van Christine Stettner en Ulrike Clasen gaf voorbeelden die een veel modernere uitstraling hadden. 

In die periode werkte ik overdag in een pittige baan, en 's avonds borduurde ik. Van de voorbeelden maakte ik een sampler op borduurband.
Toen die af was verdween hij in een doos. Ik zag hem elk jaar wel eens maar daar bleef het bij.

De band was maar 7,5 centimeter breed, het borduurwerk 87 centimeter lang. Erg onhandige maten om te laten inlijsten, en veel te smal om op te hangen.

Onlangs heb ik er een lapje bij gekocht. En daar heb ik hem opgenaaid. Het oogt al veel beter.Maar hieronder dan ook nog een detail.Want dat borduurwerk vind ik bij nader inzien wel leuk genoeg om vaker dan eenmaal per jaar te zien. Het boek is nog wel te koop; antiquarisch voor veel te veel geld. Ik heb nooit meer verder gezocht naar boeken over blackwork, maar er zijn er vast wel bijgekomen. Het is een leuke techniek, bijna zo leuk als lieseln.