dinsdag 19 februari 2013

Wie wat bewaart die heeft wat

In mijn vorige bericht schreef ik dat wij intern verhuisd waren.
Voor het verslepen van mijn kasten naar mijn nieuwe kamer was het heel handig om ze eerst leeg te maken. En daar kwam wat uit! Verrassing na verrassing. Sommige mensen noemen dat UFO's, ik noem het kansen en mogelijkheden.
Ik kwam mijn vissen tegen, al half in elkaar.


Inmiddels zitten ze in elkaar en heb ik ze doorgestikt. Er zit onder elke vis alleen een fleecelaag. Het wordt een kussen.
Ik had ook nog kleine vissen en ik weet nog dat ik (herfst 2010) vier dagen aan het rekenen ben geweest met lijnstukken en hoeken. De bron was een plaatje op internet, en hoewel het patroon er regelmatig uitziet, moet ik zeggen dat dat niet het geval is.


Hier moet nog een rand om. Slechts enkele weken werk. Ik heb weer genoeg te doen de komende tijd.
En dan mijn schatkist. Hier ligt de inhoud van een opbergdoos. 
enige honderden vijfhoekjes. Dit kwam helemaal achteruit de kast.In mei 2008 heb ik ze om papier genaaid. In die tijd werkte ik nog veel met lapjes van de markt. Ik wist toen niet wat ik er van zou maken, maar ik dacht dat wanneer ik voldoende voorraad had, de inspiratie vanzelf zou komen. Nou, die inspiratie komt vast wel. Ik kan er al leuke patronen mee leggen.
En dan Penrose, een steeds bij mij terugkerende verslaving:


Ik maak graag mandala's en dit zijn al leuke brokstukken ervoor.
Bij mandala's bedenk ik niet alles van te voren, meestal is er eerst een vaag idee, een middenstuk en soms een half ingekleurd kleurplaatje. Dit gaat de komende periode weer een vervolg krijgen. Deze kleuren helpen me in elk geval de winter door.

In het boek "Liesels Fünfecke" staan ingekleurde plaatjes op bladzijde 106. Links onderaan die pagina staat de inspiratiebron voor het plaatje hieronder. Ik verzin echt niet alles zelf.


Sinds ik dat plaatje in het boek heb gezien, maak ik heel vaak kleurplaatjes van de patronen die ik gebruik. Ik kom dan al kleurend weer op ideeën en kan dan makkelijker de stof kiezen waarmee ik ga naaien. Die stof is trouwens bijna altijd fel gekleurd.
Ja, wie wat bewaart, die heeft wat.


zondag 10 februari 2013

Zevenhoek 8a

Dat was een lange blogpauze. Redenen? Na het plaatsen van het laatste patroon heb ik even niet meer genaaid. Ik kreeg veelvuldig bezoek van ongeveer alle verkoudheidsvirussen die er maar rondzwierven. Dat duurde tot ver in januari. 
Toen ik daar voldoende van hersteld was, had ik intussen leuke plannetjes gemaakt voor de inrichting van onze woning. En dat resulteerde in een interne verhuizing. 
Ik heb nu een prachtige werkkamer, waar ik - eigenlijk durf ik het haast niet te zeggen op dit blog - ook weer met de machine ga naaien.
Maar eerst nog een zevenhoek. Het is een variatie op nummer 8 die ik eind september gepost heb.Er zijn nu acht zevenhoeken met twee variaties, tien in totaal.
Ik ga geen nieuwe zevenhoekpatronen in deze stijl meer maken.
Een zevenhoek is lastiger dan een zeshoek of een vierkant.
En deze laatste was een hele klus.
Het begon natuurlijk met de kleurplaatjes. Wordt het deze...of deze?

Eerst maar eens het midden naaien.En dan al die kleine stukjes zo rangschikken dat je een acceptabel geheel krijgt.

Wat ik ook kies, het doet zeer aan de ogen.
Toch maar een keuze gemaakt, en het resultaat zie je hier nog eens:Maar als alle tien blokken bij elkaar liggen, vind ik het toch wel lekker zomers gekleurd. En dat in februari! 


Het patroon van het laatste blok vind je hier .
Het staat helemaal onderaan de pagina.
En nog steeds geldt: je kunt de blokken vergroten. Je kunt varieren met stoffen en indeling. Voor stitchery zijn ze ook geschikt.