woensdag 18 april 2012

Samplers

Vorig jaar was ik op zoek naar samplers, ik had er behoefte aan om mijn beperkte blikveld eens wat te vergroten. Immers de uitdrukking luidt: Een wijde blik verruimt het denken. 
Ik zocht natuurlijk naar samplers om te lieseln, want dat is tenslotte mijn core-business.


Al zoekend op internet vond ik voorbeelden die gemaakt werden bij de "Sofaquilters", een Duitstalige groep die zich bezig houdt met handnaaiwerk. Ik was al helemaal enthousiast en meldde me aan. Tot mijn teleurstelling werd ik afgewezen (abgelehnt). Ze zaten "vol".


Gelukkig kan ik zelf redelijk tekenen. Ik had natuurlijk al die voorbeelden van de Sofaquilters na kunnen tekenen, maar dat is dan een beetje flauw. Wel de ideeën gebruiken als je niet eens netjes kunt bedanken is niet helemaal mijn stijl. Eentje heb ik wel nagemaakt, maar daarna besloot ik om zelf te gaan tekenen en die patronen dan op mijn weblog te zetten. Voor iedereen!


Het tekenen werd wel vaak natekenen van plaatjes die ik vond, en de patroontjes die ik daarvan maakte heb ik lang niet allemaal gepubliceerd.
Vorig jaar had ik mijn negenhoek/mandalaproject. Ik was vanuit een negenhoek gaan tekenen en construeerde een patroon dat leek op een Arabisch patroon dat ik eens gezien had. Maar dit was verdeeld in negen segmenten, dus ik waande me heel erg origineel.
Ik heb er zelfs een cursus in gegeven en de cursisten hebben er ook al diverse gemaakt.
Eind december bestelde ik een nieuw boek. Ik had het grote naslagwerk met Arabische patronen al een paar maanden langer, daar stond mijn negenhoek niet op mijn manier in. In het nieuwe boek (2011) dat ik ontving, bleek een negenhoek lijkend op de mijne op de voorpagina te staan. Het blijkt al een heel oud patroon te zijn. Ik had dus het wiel niet uitgevonden; maar nagetekend had ik hem in elk geval ook niet.
In deze periode naai ik mijn eigen zevenhoekproject. Zevenhoeken kunnen niet getekend worden in de Electric Quiltprogramma's. Ik gebruik Corel Draw. Dat programma is ook aanzienlijk goedkoper dan EQ, wanneer je de versie koopt voor niet-commercieel gebruik. Ik gebruik Corel Draw intussen al 19 jaar.
En wanneer je nog goedkoper uit wilt zijn, download je Google Sketchup. Dat programma is gratis en heeft vrijwel dezelfde mogelijkheden. En intussen zijn daar ook boeken over verschenen.


Ik heb mij al een tijd geleden aangemeld bij Lieselfriends, een andere Duitstalige groep. Bij die groep heb ik het heel erg naar de zin. Onlangs werd daar ook een blok van de maand gepresenteerd. Allemaal stervormen. Ik moet daar overigens nog aan beginnen.


In deze periode heb ik van die tussendoortjes. Ik heb nog altijd geen naaldenboekje, en met het oog op de zomervakantie zou dat wel handig zijn. Dus naaide ik een vierkant lapje van kleine stukjes.
Daarbij gebruikte ik plaatjes van internet: Maar eigenlijk heb je helemaal geen voorbeelden nodig. Zonder internet is dit hieronder toch zo getekend?Maar, enthousiast als ik ben, heb ik intussen al weer vier keuzemogelijkheden voor mijn naaldenboekje. Ik hoef nog niet direct te beslissen. Het is ook nog lang geen zomer.


donderdag 5 april 2012

Zevenhoek weer eentje

Hier is de volgende zevenhoek. 
Zoals altijd staan hier het patroon en de kleurplaatjes. 
In principe zijn de zevenhoeken niet zo heel spannend ingedeeld. Dergelijke patronen zie je ook wel in zeshoeken of achthoeken.
Maar doordat de zevenhoek niet zo voor de hand liggend is, maakt het voor mij bijzonder om hem te maken.
En wie hem leuk vindt, mag hem downloaden.