dinsdag 28 februari 2012

LiBellchen

Mijn nieuwe boekje is gearriveerd.
Libellchen van Hilde Klatt en Liesel Niesner.
Ik ben er natuurlijk direct mee aan de slag gegaan.
Het begin is er: ik heb twee balletjes in elkaar zitten. Dat was overigens zo gebeurd. De grootste pret komt nog. Deze balletjes worden versierd met borduursteken en kralen. Dat zal waarschijnlijk iets langer duren.
Het boekje is fantastisch: 
Heldere teksten en goede uitleg van Hilde Klatt. Ook met mijn beperkte kennis van het Duits is het goed te doen. Het "lieseln" wordt wel als bekend verondersteld. Wie een van de eerdere boeken van Liesel en Hilde heeft, kan daarop terugvallen. Maar ook online zijn intussen genoeg werkbeschrijvingen van het lieseln te vinden.
De foto's van Ina Sommer zijn zonder meer prachtig. Zij weet heel goed de juiste details naar voren te halen. En er staan foto's op elke pagina, dus de lezer wordt verwend.
Maar het allermooist zijn de LiBellchen zelf. Werk van Liesel Niesner uit de periode 2008-2011. Heel nauwkeurig zijn de objecten samengesteld en versierd. De ene keer volgt de versiering het patroon van het naaiwerk, een andere keer wordt het dessin van de stof gevolgd. De LiBellchen zijn stuk voor stuk juweeltjes, en wat zijn er veel!
Zelf had ik gedacht dat er na het boek "Liesels Fünfecke" niets mooiers meer gemaakt kon worden. Ik weet nu beter.
Het is een boekje waar je inspiratie uit haalt om zelf aan de gang te gaan, heel praktisch dat de patronen op de achterflap staan. Maar ook is het een heerlijk boekje voor bij de koffie, naast het bed of mee op vakantie.


Voor liefhebbers en nieuwsgierigen:
Je kunt het boekje hier inzien,
Je kunt het boekje hier bestellen
en het is ook hier te koop

zondag 12 februari 2012

Zevenhoeken drie en vier

Aangezien ik onderhand de "bottenbrekersleeftijd" heb, ga ik niet schaatsen. Ik heb het ook al jaren niet meer gedaan. En ijshockey heb ik zelfs nog nooit gedaan. Ik ben meer zo'n "mooiweerfietser".
Dan is zo'n zondag als deze, waarbij de dooi al weer invalt met een portie natte sneeuw, uitstekend om productie te maken.Dit hierboven is zevenhoek nummer drie. De stukjes waren wel klein, maar ik vond het zelf goed te doen.


En dit is een variatie op de eerste zevenhoek.

Het is leuk om de blokken - nu ze met zijn vieren zijn - bij elkaar te leggen om te zien hoe ze combineren.
En hieronder dan het verzamelplaatje.


De patronen en de kleurplaatjes kun je hier vinden.

zaterdag 11 februari 2012

De tweede zevenhoek

Dit hier is de tweede zevenhoek.
De patronen kun je hier vindenHet lijkt wel heel leuk om spannende patronen te tekenen; dat is het ook, maar wanneer je ze moet naaien kom je jezelf wel tegen. 
De stukjes zijn wel heel erg klein en het is best lastig om ze netjes om het papier te vouwen. Maar het is redelijk gelukt.
Ik heb deze keer gekozen voor maar twee kleuren, maar door de indeling had ik er ook meer kunnen gebruiken.
Mocht je dit teveel gepruts vinden, dan kun je altijd nog de kleine zevenhoeken appliqueren.
Voor stitchery is dit patroon ook wel bruikbaar.
En gewoon vergroten? Ook dat kan.
En hierboven dan nog een detail. Je ziet het wel: het kon slechter, maar ook beter.
Maar plezier gaf het wel.dinsdag 7 februari 2012

Van puzzlestukje naar patchwork


In een winkel (die overigens onlangs is opgeheven) kocht ik al jaren geleden deze twee puzzlestukjes. Ze waren per stuk te koop en achteraf heb ik spijt dat ik er geen tien van elke kleur heb genomen. Maar toen ging het me alleen maar om het idee. Ik wilde er ooit nog eens een patchwork van maken.


Het uitzoekwerk zat hem vooral in het nagaan in welk raster ik het zou kunnen benaderen. Het moesten rechte lijnen worden, want ik wilde het lieseln.


Hier viel het kwartje. Eentje in het midden en zes er om heen: dat is zo'n hexagonbloem zoals ze zoveel gemaakt worden.


Het werktekeningetje was toen gauw gemaakt.


Het naaien duurde iets langer. Ik ben er een week of twee mee bezig geweest. Ik doe ook wel eens iets anders dan naaien.
De hexagons hebben een kantlengte van 1 inch.


Hier een stukje van de achterkant. Doordat de draadjes blijven zitten, hoefde ik er maar heel weinig aan te strijken.

donderdag 2 februari 2012

Blauw


Ooit schreef ik wel eens dat ik toch liever lapjes heb uit de quiltwinkel dan van de markt. Quiltstoffen zijn wat soepeler dan modestoffen. Maar bij mijn zwarte lapje met gekleurde ringetjes had ik thuis niets. En toen ik hier vorige week mee begon was het buiten wel heel nat om naar de Oranjestraat te fietsen. Gelukkig had ik nog restjes van een ooit zelfgenaaide zomerjurk; inderdaad van een stofje van de markt.
En dan toch gewone hexagons? Ja, dat zijn wel de makkelijkste vormen om aan elkaar te zetten.
De oorsprong van dit werkje vond ik in twee puzzlestukjes.
Binnenkort laat ik het afgemaakte werk en de inspiratiebron zien.